20220511 untitled 251

VAN BEGIN TOT EIND EEN MES MAKEN?

EEN ZELFGEMAAKT DAMAST MES

Zelf helemaal van begin tot eind een bijzonder mes maken? Bij ons in Rossum Overijssel smeedt u onder vakkundige begeleiding uw eigen damast-meesterstuk. Verschillende hoogwaardige gereedschapsstalen worden door middel van vuurlassen met elkaar verbonden. Herhaaldelijk vouwen en opnieuw vuurlassen van dit staalpakket leidt tot een extreem hard en tegelijkertijd taai messenstaal met een bijzondere optische schoonheid en een uniek patroon. Elk mes is een unicaat. Kennis of ervaring omtrent het smeden is niet noodzakelijk. Iedereen gaat met zijn of haar droommes naar huis! Zowel oude, robuuste luchthamers als moderne slijpmachines zorgen voor een ultieme smeedbelevenis en een prachtig eindresultaat. Naast het unieke damastpatroon is de eigenheid van het mes verder te versterken door de ruime materiaalkeuze waarmee het handvat gevormd kan worden. Inheemse en uitheemse houtsoorten, gestabiliseerde houtsoorten in een veelvoud aan kleuren, geweimateriaal tot zelfs echte mammoetkies en mammoetivoor.

EEN SMEEDCURSUS

Wat staat je te wachten?

 • DE START VAN EEN WARE BELEVING

  De stappen die normaal gesproken doorlopen worden om tot een damast mes te komen.

  We ontvangen we u in onze smederij met koffie/thee en een plak Twentse krentenwegge. Na een korte uitleg ontwerpen we samen uw ideale mes. Dat kan een klassiek koksmes, jachtmes, vleesmes, Japanse Santoku of outdoor-mes zijn of iets heel eigens. U kiest uit ons grote aanbod van natuurlijke en gestabiliseerde houtsoorten en spectaculaire composietmaterialen uw handvat. Wij helpen u te komen tot uw perfecte ontwerp.

  Daarna begint het echte werk en stelt u uw eigen damastpakket samen om deze vervolgens, met behulp van hamer, aambeeld en luchthamer te vuurlassen. Dit pakket vouwen we verschillende keren om te komen tot het gewenste aantal lagen. U beleeft het oude ambacht en de hitte die nodig is om staal te smeden. Het eindresultaat krijgt een laatste warmtebehandeling waarna het gedurende de nacht langzaam afkoelt zodat het de juiste materiaaleigenschappen heeft voor de volgende stappen. 

  De tweede en eventueel derde dag afhankelijk van de cursus vormen we uw eigen stuk ruwe damast om tot een mes. Eerst tekenen we de vorm van het mes en zagen en slijpen het in de ruwe vorm. Daarna maken we het perfect vlak en op exact de gewenste dikte met behulp van de komslijpmachine. Hierna brengen we met behulp van moderne messlijpmachines het mes in de juiste vorm en slijpen we het lemmet. Met de hand wordt middels vijlen en schuren de juiste finish aan het mes gegeven. Nadat de gaten geboord zijn voor de bevestiging van het handvat voeren we een optimale warmtebehandeling van het staal door. Het mes wordt gehard. Na het harden ontlaten we het staal zodat het taaier wordt. Hierna wordt het mes geëtst waardoor het unieke damastpatroon zichtbaar wordt. 

  Vervolgens wordt het handvat naar keuze gemonteerd en in vorm gebracht. Door het handvat te schuren en polijsten komt de ware schoonheid van het hout of composiet tevoorschijn. Een wauw momentje! Tot slot wordt het mes haarscherp geslepen! Door de vakkundige begeleiding, het gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen en de beste machines garanderen we een eersteklas eindresultaat dat er niet alleen beeldschoon uit ziet, maar ook zeer goede materiaaleigenschappen heeft, scherp is, en een hardheid heeft van HRC 60-61!

ERVAAR ONZE...

MESSEN CURSUS DAMAST STAAL

SMEEDCURSUS BASIS

Groepsgrootte max. 4 personen

 • Koksmessen lemmet tot 16 cm, outdoormessen lemmet tot 13 cm
 • Wilde damast tot 200 lagen
 • Luxe houtsoorten inclusief
 • 1 middag (vanaf 12.30 uur) & 1 volle dag (vanaf 8.00 uur)
 • Lunch, Koffie/Thee, drankjes en versnaperingen inclusief
Meer informatie

580,-

per persoon

Reserveren

SMEEDCURSUS PLUS

Groepsgrootte max. 4 personen

 • Totale lengte van het mes tot 32 cm en lemmet tot 4,5 cm hoog
 • Damast tot 400 lagen, ook rozen en golven damast mogelijk
 • Mooie gestabiliseerde houtsoorten inclusief
 • 1 middag (12.30 uur), 1 dag (9.00 uur) & 1 ochtend (9.00 uur)
 • Lunches, koffie/thee, drankjes en versnaperingen inclusief
Meer informatie

680,-

per persoon

Reserveren

SMEEDCURSUS PREMIUM

Exclusief! Groepsgrootte max. 3 personen

 • Totale lengte van het mes tot 45 cm en lemmet tot 5,5 cm hoog
 • Damast tot 400 lagen, ook torsie damast mogelijk
 • Mammoet materiaal voor handvat inclusief
 • 3 ontspannen dagen (vanaf 9.00 uur)
 • Lunches, koffie/thee, drankjes en versnaperingen inclusief
Meer informatie

1080,-

per persoon

Reserveren

Wij staan met raad en daad terzijde, geen ervaring en voorkennis noodzakelijk!

Telefonisch reserveren (of per Whatsapp) kan via 06-18599660 (Gerwin Leus)

Selecteer een cursus in onze smeedkalender

BOEKINGSKALENDER SMEEDCURSUSSEN

In onderstaande kalender staan de verschillende smeedcursussen (BASIS, PLUS en PREMIUM). Selecteer een passende datatum van de cursus van uw keuze. Door hierop te klikken komt u op de reserveringspagina terecht. Veel succes met boeken, en veel voorpret gewenst!

BELLEN OM TE RESERVEREN KAN OOK: 06-18599660 (Gerwin Leus)

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
25
26
BASIS DAMAST SMEEDCURSUS Vol
27
28
29
PLUS DAMAST SMEEDCURSUS Vol
30
1
2
3
PLUS DAMAST SMEEDCURSUS Vol
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
PLUS DAMAST SMEEDCURSUS Vol
17
18
19
20
PLUS DAMAST SMEEDCURSUS Vol
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
= Smeedcursus BASIS
= Smeedcursus PLUS
= Smeedcursus PREMIUM