V V07199

INHOUD VAN ONZE PLUS DAMAST SMEEDCURSUS

HET SMEEDPROCES

WAT STAAT JE
TE WACHTEN?

 • DAG 1 : DE START VAN EEN WARE BELEVING

  EEN WARME MIDDAG

  De PLUS DAMASTSMEEDCURSUS bestaat uit een hele middag smeden, een hele dag om het mes in vorm te slijpen, een bewerkelijk handvat te maken, en een ochtend om het mes af te bouwen. U gaat met een scherp mes naar huis! Voorkennis is niet vereist.

  Dag 1: 12:30 – 19:00 uur

  Dag 2: 09:00 – 17:00 uur (inclusief lunch)

  Dag 3: 09:00 – 13:00 uur

  We ontvangen u in onze smederij met koffie/thee en een plak Twentse krentenwegge. Na een korte uitleg ontwerpen we samen uw ideale mes. Dat kan een klassiek koksmes, jachtmes, vleesmes, Japanse Santoku of outdoor-mes zijn of iets heel eigens. U kiest uit ons grote aanbod van natuurlijke en gestabiliseerde houtsoorten en spectaculaire composietmaterialen uw handvat. Wij helpen u te komen tot uw perfecte ontwerp. 

  Bij een PLUS DAMASTSMEEDCURSUS smeden we messen met een totale lengte tot 32 en een hoogte tot 4,5 cm. Damast tot 400 lagen is mogelijk evenals het smeden van rozen- en golven-damast-patronen.  Het versmeden van een speciale snijlaag van andere staalsoorten is mogelijk tegen een meerprijs. 

  Inclusief bij de PLUS DAMASTSMEEDCURSUS zijn luxe houtsoorten, gestabiliseerde houtsoorten, mozaïekstiften en één symboolstift naar keuze. Monteren (klinken) van messing of rvs krop aan het mes is eveneens mogelijk.

  Na het ontwerpen van het mes begint het echte werk. U stelt uw eigen damastpakket samen om deze vervolgens, met behulp van hamer, aambeeld en luchthamer te vuurlassen. Dit pakket vouwen we verschillende keren om te komen tot het gewenste aantal lagen. Deze dag beleeft u echt het oude ambacht en de hitte die nodig is om het staal te smeden. Het eindresultaat wordt genormaliseerd en ondergaat gedurende de nacht een hittebehandeling in de oven zodat ons werkstuk de volgende dag de juiste materiaaleigenschappen bezit om er een kwalitatief hoogstaand mes van te maken!
   

 • DAG 2 : VAN EEN GESMEED STUK STAAL NAAR EEN SCHERP MES

  MET LINTZAAG, KOMSLIJPMACHINE EN BANDSLIJPMACHINES AAN DE SLAG

  De tweede dag van de PLUS SMEEDCURSUS maken we het feitelijke mes. Eerst tekenen we de vorm van het mes en zagen en slijpen de contouren in vorm. Daarna maken we het perfect vlak en tot de exact de gewenste dikte met behulp van een komslijpmachine en vlakslijpmachines. Met behulp van moderne bandslijpmachines slijpen we het lemmet. In principe mag iedereen deze handelingen zelf doen. Voorkennis is niet noodzakelijk. We maken gebruik van slijpmallen waar mogelijk. Wel staan we continue aan jullie zijde zodat we kunnen ondersteunen waar mogelijk. Uitgangspunt is dat iedereen met het perfecte mes naar huis gaat. Met de hand wordt middels vijlen en schuren de juiste finish aan het mes gegeven. Nadat de gaten geboord zijn voor de bevestiging van het handvat en eventueel een krop voeren we een optimale warmtebehandeling van het staal door. Na het afschrikken in speciale hardingsolie ontlaten we het staal zodat het taaier wordt. Hierna wordt het mes geëtst waardoor het unieke damastpatroon zichtbaar wordt. De rest van de middag besteden we aan het voorbereiden van het handvat.
   

 • DAG 3 : VORMGEVEN EN AFWERKEN VAN HET HANDVAT

  Toewerken naar het eindresultaat

  Vandaag wordt het gekozen handvat gemonteerd en in vorm gebracht. Door het handvat te schuren en polijsten komt de ware schoonheid van het hout of composiet tevoorschijn. Opnieuw een wauw-momentje!

  Laten stabiliseren van eigen hout is eventueel mogelijk tegen een meerprijs (graag vooraf aangegeven) Het tijdens de cursus zelf gieten van een epoxy of hybride handvat is eveneens mogelijk tegen een meerprijs. Bij een hybride handvat wordt bijvoorbeeld een fraai gevormd stuk hout of een dennenappel gecombineerd met epoxy hars. Geeft vaak prachtige motieven. 

  Het mes wordt na afloop in een vaste slijphoek (naar keuze) geslepen op een Tormek T8 nat-slijpmachine met diamanten stenen. Het resultaat is geschikt om u mee te scheren!

  Door de vakkundige begeleiding, het gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen en de beste machines garanderen we een eersteklas eindresultaat dat er niet alleen beeldschoon uit ziet, maar ook zeer goede materiaaleigenschappen heeft zoals een hardheid van HRC 60-61.

  De kosten van een PLUS DAMAST SMEEDCURSUS bedragen €640,- een ware beleving!
   

SMEEDCURSUS PLUS

Groepsgrootte max. 4 personen

 • Totale lengte van het mes tot 32 cm en lemmet tot 4,5 cm hoog
 • Damast tot 400 lagen, ook rozen en golven damast mogelijk
 • Mooie gestabiliseerde houtsoorten inclusief
 • 1 middag (12.30 uur), 1 dag (9.00 uur) & 1 ochtend (9.00 uur)
 • Lunches, koffie/thee, drankjes en versnaperingen inclusief
15 aug. - 17 aug.
Vol
19 aug. - 21 aug.
Vol
22 aug. - 24 aug.
Vol
04 sep. - 06 sep.
Vol
06 sep. - 08 sep.
Vol
12 sep. - 14 sep.
Vol
08 okt. - 10 okt.
Vol
11 okt. - 13 okt.
Vol
04 nov. - 06 nov.
Vol
28 nov. - 30 nov.
Vol
02 dec. - 04 dec.
Vol
15 dec. - 17 dec.
Vol
19 dec. - 21 dec.
Vol
22 jan. - 24 jan.
3 Vrije plaatsen
30 jan. - 01 feb.
1 Vrije plaats
06 feb. - 08 feb.
3 Vrije plaatsen
13 feb. - 15 feb.
2 Vrije plaatsen
24 feb. - 26 feb.
4 Vrije plaatsen
27 feb. - 01 mrt.
Vol
17 mrt. - 19 mrt.
4 Vrije plaatsen
20 mrt. - 22 mrt.
4 Vrije plaatsen
27 mrt. - 29 mrt.
4 Vrije plaatsen
03 apr. - 05 apr.
3 Vrije plaatsen
10 apr. - 12 apr.
4 Vrije plaatsen
24 apr. - 26 apr.
4 Vrije plaatsen
22 mei - 24 mei
3 Vrije plaatsen
26 mei - 28 mei
4 Vrije plaatsen
02 jun. - 04 jun.
4 Vrije plaatsen
05 jun. - 07 jun.
4 Vrije plaatsen
17 jun. - 19 jun.
4 Vrije plaatsen
26 jun. - 28 jun.
4 Vrije plaatsen

680,-

per persoon

Reserveren
 IMG 1214