Messen bovenaf 6

INHOUD VAN ONZE PREMIUM DAMAST SMEEDCURSUS

HET SMEEDPROCES

WAT STAAT JE
TE WACHTEN?

 • DAG 1 : DE START VAN EEN WARE BELEVING

  EEN WARME DAG!

  Vanwege de verschillende smeedmotieven die tot de mogelijkheden behoren, de pure grootte van het mes en de mogelijkheid om ook mammoet ivoor te verweken in het handvat vergt onze PREMIUM smeedcursus de meeste tijd van ons en van de deelnemers; maar liefst 3 hele dagen vol smeedplezier!

  Dag 1: 09:00 – 17:00 uur (inclusief lunch)

  Dag 2: 09:00 – 17:00 uur (inclusief lunch)

  Dag 3: 09:00 – 17.00 uur (inclusief lunch)

  De eerste dag ontvangen we u in onze smederij met koffie/thee en een plak Twentse krentenwegge. Na een korte uitleg ontwerpen we samen uw ideale mes. Dat kan een klassieke vorm maar ook een heel eigen ontwerp zijn.

  Totale lengte van het mes tot 45 cm. Naast rozen-, golvendamamast behoort ook torsiedamast tot de mogelijkheden. Bij torsiedamast wordt het gloeiende materiaal per hand ‘opgedraaid’ waardoor het een uniek patroon krijgt. Ook behoort het versmeden van een snijlaag van een andere staalsoort tot de mogelijkheden. 

  Bij de PREMIUM DAMASTSMEEDCURSUS kunt u kiezen uit ons gehele assortiment handvatmateriaal, ook fossiele materialen. Monteren (klinken) van een messing of rvs krop aan het mes is mogelijk. 

  Laten stabiliseren van eigen hout is eveneens mogelijk (graag vooraf aangegeven). Het tijdens de cursus zelf gieten van een epoxy of hybride handvat is eveneens mogelijk. Bij een hybride handvat wordt bijvoorbeeld een fraai gevormd stuk hout of een dennenappel gecombineerd met epoxy hars. Het resultaat heeft vaak de prachtigste motieven. 

  Nadat het ontwerp van het mes staat begint het echte werk en stelt u uw eigen damastpakket samen om deze vervolgens, met behulp van hamer, aambeeld en luchthamer te vuurlassen. Dit pakket vouwen we verschillende keren om te komen tot het gewenste aantal lagen. Deze dag beleeft u echt het oude ambacht en de hitte die nodig is om het staal te smeden. Het eindresultaat wordt in een oven nogmaals verhit tot 730 graden waarna het gedurende de nacht langzaam terug wordt gekoeld en we het de volgende dag kunnen bewerken.

 • DAG 2 : VAN RUW EN RUIG NAAR EEN SCHERP GEVORMD MES

  Vormen van het gesmede damastplakkaat

  Deze dag van de PREMIUM SMEEDCURSUS maken we het feitelijke mes. Eerst tekenen we de vorm van het mes en zagen en slijpen de contouren in vorm. Daarna maken we het perfect vlak en tot de exact de gewenste dikte met behulp van een komslijpmachine en vlakslijpmachines. Met behulp van moderne bandslijpmachines slijpen we het lemmet. In principe mag iedereen deze handelingen zelf doen. Voorkennis is niet noodzakelijk. We maken gebruik van slijpmallen waar mogelijk. Wel staan we continue aan jullie zijde zodat we kunnen ondersteunen waar mogelijk. Uitgangspunt is dat iedereen met het perfecte mes naar huis gaat. Met de hand wordt middels vijlen en schuren de juiste finish aan het mes gegeven. Nadat de gaten geboord zijn voor de bevestiging van het handvat en eventueel een krop voeren we een optimale warmtebehandeling van het staal door. Na het afschrikken in speciale hardingsolie ontlaten we het staal zodat het taaier wordt. Hierna wordt het mes geëtst waardoor het unieke damastpatroon zichtbaar wordt. De rest van de dag besteden we aan het voorbereiden van het handvat.

 • DAG 3 : HOUVAST. WERKEN AAN HET GEKOZEN HANDVAT

  Toewerken naar het eind resultaat

  Vandaag wordt het gekozen handvat gemonteerd en in vorm gebracht. Door het handvat te schuren en polijsten komt de ware schoonheid van het hout of composiet tevoorschijn. Opnieuw uen wauw-momentje! 

  Het mes wordt na afloop in een vaste slijphoek (naar keuze) geslepen op een Tormek T8 nat-slijpmachine met diamanten stenen. Het resultaat is geschikt om u mee te scheren!

  Door de vakkundige begeleiding, het gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen en de beste machines garanderen we een eersteklas eindresultaat dat er niet alleen beeldschoon uit ziet, maar ook zeer goede materiaaleigenschappen heeft zoals een hardheid van HRC 60-61.

  De kosten van een PREMIUM DAMAST SMEEDCURSUS bedragen € 1080,- de ultieme smeedbeleving!
   

SMEEDCURSUS PREMIUM

Exclusief! Groepsgrootte max. 3 personen

 • Totale lengte van het mes tot 45 cm en lemmet tot 5,5 cm hoog
 • Damast tot 400 lagen, ook torsie damast mogelijk
 • Mammoet materiaal voor handvat inclusief
 • 3 ontspannen dagen (vanaf 9.00 uur)
 • Lunches, koffie/thee, drankjes en versnaperingen inclusief
25 jul. - 27 jul.
Vol
04 okt. - 06 okt.
Vol
08 okt. - 10 okt.
Vol
19 okt. - 21 okt.
Vol
10 nov. - 12 nov.
Vol
27 dec. - 29 dec.
1 Vrije plaats
07 mrt. - 09 mrt.
1 Vrije plaats
16 mei - 18 mei
2 Vrije plaatsen
12 jun. - 14 jun.
3 Vrije plaatsen

1080,-

per persoon

Reserveren
 20220630 Ruig 26 edit