Homepage achter ruige smeedcursussen

INHOUD VAN ONZE BASIS DAMAST SMEEDCURSUS

JE EIGEN MES SMEDEN

WAT STAAT JE
TE WACHTEN?

 • DAG 1 : EEN WARME MIDDAG, DE START VAN EEN WARE BELEVING

  Nadat de oven is opgewarmd kan het beginnen!

  De BASIS cursus bestaat uit een hele middag smeden en een hele dag om het mes in vorm te slijpen en af te bouwen. U gaat met een scherp mes naar huis. Net als bij alle cursussen is geen voorkennis vereist. 

  Dag 1: 12:30 – 19:00 uur

  Dag 2: 08:00 – 18:00 uur (inclusief lunch)

  De eerste dag ontvangen we u in onze smederij met koffie/thee en een plak Twentse krentenwegge. Na een korte uitleg ontwerpen we samen uw ideale mes.

  Tijdens de BASIS cursus smeden we koksmessen met een lemmet tot 16 cm lang en 4,0 cm hoog of een jacht- / outdoormessen met een lemmet tot 13 cm lang. We smeden wilde damast tot 200 lagen. Voor de handvaten staan luxe houtsoorten en carbon-, messing- en rvs-stiften ter beschikking.

  We gebruiken hoogwaardige gereedschapstalen om uw eigen damastpakket samen te stellen. Vervolgens worden deze op temperatuur gebracht en met behulp van hamer, aambeeld en onze luchthamers tot een pakket gevormd. Dit pakket vouwen we verschillende keren om te komen tot het gewenste aantal lagen. Deze dag beleeft u het oude ambacht en de hitte die nodig is om het staal te smeden. 

 • DAG 2 : VAN GESMEED MATERIAAL NAAR EEN SCHERP MES

  VORMEN, SLIJPEN, ETSEN EN HANDVAT MONTEREN

  Tijdens deze intensieve dag vormen we het eindresultaat van de vorige dag om tot een mes, en wat voor mes! Eerst tekenen we de vorm van het mes op het gesmede staal en zagen en slijpen de contouren. Daarna maken we het perfect vlak en tot exact de gewenste dikte met behulp van een komslijpmachine. Met behulp van moderne bandslijpmachines slijpen we vervolgens het lemmet. We maken gebruik van slijpmallen om deze stap voor iedereen behapbaar te maken. Waar nodig springen we bij en zorgen dat het mes precies wordt zoals u voor ogen heeft.

  Met de hand wordt middels vijlen en schuren de juiste finish aan het mes gegeven. Nadat de gaten geboord zijn voor de bevestiging van het handvat voeren we een optimale warmtebehandeling van het staal door zodat een optimale hardheid wordt verkregen. Na het harden ontlaten we het staal in de oven. Gedurende dat het mes in de oven ligt gaan wij genieten van een heerlijke lunch.

  De volgende stap is het etsen van het mes waardoor het unieke damastpatroon zichtbaar wordt. Een wauw-momentje!

  De rest van de dag besteden we aan het het handvat. Gestabiliseerde houtsoorten en luxer pinmateriaal kan eventueel tegen een meerprijs gebruikt worden. Fossiele materialen kunnen niet verwerkt worden tijdens deze basiscursus evenals het aanbrengen van een krop of het doorvoeren van een cryo-behandeling vanwege de tijd. Door het handvat te schuren en polijsten komt de ware schoonheid van het hout of composiet tevoorschijn. Het mes wordt na afloop door ons uit de vrije hand op een "Mado Superschliff" nat-slijpmachine haarscherp geslepen. Met alle messen die onze smederij verlaten kunt u zich in principe scheren.

  Door de vakkundige begeleiding, het gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen en de beste machines garanderen we een eersteklas eindresultaat dat er niet alleen beeldschoon uit ziet, maar ook zeer goede materiaaleigenschappen heeft zoals een hardheid van HRC 60-61. Voorkennis is niet verreist. 

SMEEDCURSUS BASIS

Groepsgrootte max. 4 personen

 • Koksmessen lemmet tot 16 cm, outdoormessen lemmet tot 13 cm
 • Wilde damast tot 200 lagen
 • Luxe houtsoorten inclusief
 • 1 middag (vanaf 12.30 uur) & 1 volle dag (vanaf 8.00 uur)
 • Lunch, Koffie/Thee, drankjes en versnaperingen inclusief
03 jul. - 04 jul.
Vol
16 jul. - 17 jul.
Vol
13 aug. - 14 aug.
Vol
26 aug. - 27 aug.
Vol
28 aug. - 29 aug.
Vol
30 aug. - 31 aug.
Vol
02 sep. - 03 sep.
Vol
02 okt. - 03 okt.
Vol
22 okt. - 23 okt.
4 Vrije plaatsen
24 okt. - 25 okt.
4 Vrije plaatsen
25 nov. - 26 nov.
Vol

580,-

per persoon

Reserveren
 PXL 20220403 172552333