20220512 Ruig 113

book blacksmithing course

Forging course Premium

27-29 December 2024

Exclusive! Group size maximum 3 persons

  • Total knife length up to 45 cm, blade up to 6 cm high
  • Mammoth material for handle included
  • 3 relaxed days (starting at 9:00 am)
  • Three Lunches, coffee/tea, beverages, and snacks included

1320,-

per person

register

number of available course places 1
number of people *
name contact person *
Email contact person *
phone number contact person *
Waarom is uw telefoonummer nodig? Met het oog op contact en afstemming omtrent de cursus.
address *
postal code *
city *

HET SMEEDPROCES

WAT STAAT JE
TE WACHTEN?

  • DAG 1 : DE START VAN EEN WARE BELEVING

    Na de koffie en krentenwegge kan
    het echte werk beginnen.

    De eerste dag ontvangen we u in onze smederij met koffie/thee en een plak Twentse krentenwegge. Na een korte uitleg ontwerpen we samen uw ideale mes. Dat kan een klassiek koksmes, jachtmes, vleesmes, Japanse Santoku of outdoor-mes zijn of iets heel eigens. U kiest uit ons grote aanbod van natuurlijke en gestabiliseerde houtsoorten en spectaculaire composietmaterialen uw handvat. Wij helpen u te komen tot uw perfecte ontwerp.

    Daarna begint het echte werk en stelt u uw eigen damastpakket samen om deze vervolgens, met behulp van hamer, aambeeld en luchthamer te vuurlassen. Dit pakket vouwen we verschillende keren om te komen tot het gewenste aantal lagen. Deze dag beleeft u echt het oude ambacht en de hitte die nodig is om het staal te smeden. Het eindresultaat wordt in een oven nogmaals verhit tot 730 graden waarna het gedurende de nacht langzaam terug wordt gekoeld en we het de volgende dag kunnen bewerken.

  • DAG 2 : VAN RUW EN RUIG NAAR EEN SCHERP GEVORMD MES

    Vormen van het gesmede damastplakkaat

    Deze dag vormen we het gesmede damastplakkaat om tot een mes. Eerst tekenen we de vorm van het mes op het plakkaat en zagen en slijpen in de ruwe vorm. Daarna maken we het perfect vlak en tot de exact gewenste dikte met behulp van de komslijpmachine. Met behulp van moderne messlijpmachines brengen we de mes in de juiste vorm en slijpen we het lemmet. Met de hand wordt middels vijlen en schuren de juiste finish aan het mes gegeven. Nadat de gaten geboord zijn voor de bevestiging van het handvat voeren we een optimale warmtebehandeling van het staal door. Na het harden en afkoelen in speciale hardingsolie ontlaten we het staal zodat het taaier wordt. Hierna wordt het mes geëtst waardoor het unieke damastpatroon zichtbaar wordt. De rest van de middag besteden we aan het bewerken en voorbereiden van het handvat.

  • DAG 3 : HOUVAST. WERKEN AAN HET GEKOZEN HANDVAT

    Toewerken naar het eind resultaat

    Vandaag wordt het gekozen handvat gemonteerd en in vorm gebracht. Door het handvat te schuren en polijsten komt de ware schoonheid van het hout of composiet tevoorschijn. Een wauw momentje. Tot slot wordt het mes haarscherp geslepen! Door de vakkundige begeleiding, het gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen en de beste machines garanderen we een eersteklas eindresultaat dat er niet alleen beeldschoon uit ziet, maar ook zeer goede materiaaleigenschappen heeft, scherp is en een hardheid heeft van HRC 60-61.